Přeskoč navigaci

Zde hledá Jyxo.

Jyxo

Jak psát nadpisy

Marek Prokop, vydáno/aktualizováno: 10.9.2001/18.01.2002

V článku Jak používat nadpisy jsem ukázal, jak používat nadpisy a některé další prvky pro správné strukturování HTML dokumentu. Dnes odhlédnu od technické stránky a zaměřím se na problematiku nadpisů z pohledu účinnosti obsahu.

Výzkumy ukazují, že pouze 1 člověk z 5 čte na webové stránce víc, než jen nadpis. Nadpis tedy rozhoduje o tom, zda se váš návštěvník začte do obsahu stránky, nebo ji hned opustí. Dobrý nadpis může zvýšit účinnost (response rate) zejména komerčních stránek exponenciálně.

Hovořím-li o nadpisu, mám tím na mysli především hlavní nadpis stránky. Nesmí se ale zapomínat ani na podnadpisy druhé či třetí úrovně, které pomáhají strukturovat delší text. Čtenář se v něm pak nejenom lépe orientuje, ale mnohem spíše se i začte hlouběji do textu. Pokud ovšem nadpisy přitáhnou jeho pozornost.

Zde je několik tipů, jak psát správně nadpisy, aby upoutaly pozornost čtenáře a usnadnily mu orientaci v textu:

  • Snažte se o to, aby na každé obrazovce byl vidět alespoň jeden nadpis, nebo podnadpis. To v praxi znamená, že žádný souvislý, nadpisy nepřerušený text by neměl být delší než cca. 400 pixelů (na výšku).

  • Snažte se o krátké nadpisy, které se vejdou na jednu řádku obrazovky. Není to však dogma — i delší nadpisy mohou být velmi účinné.

  • Vyhněte se příliš obecně a neurčitě znějícím nadpisům. Vložte do nadpisu konkrétní, faktickou informaci, byť je jen jednou z mnoha v následujícím textu.

  • Konkrétnost nadpisu podpoří čísla a statistiky. "6 000 000 Kč již ušetřili na daních klienti našeho spoření."

  • Vzbuďte dojem naléhavosti. I na obchodním webu můžete stylizovat nadpisy jako novinové aktuality. "Z Francie právě dorazilo nové Beaujolais" je lepší než "Novinky v našem vinném sklepě".

  • Pozornost dobře upoutají otázky. Samozřejmě takové, na které chce návštěvník slyšet odpověď. Oblíbený je styl "Jak ...", např. "Jak získat exklusivní slevu na novou pračku", ale zajímavé jsou i nadpisy ve stylu vtipných hádanek či kvizů: "Kolikrát je pračka AEG výkonnější než raketoplán".

  • Kde nestačí otázky, zkuste rozkazovací způsob: "Nevyhazujte peníze oknem za reklamu, která nefunguje", "Ukončete své trápení s bolestí zad".

  • Často je velmi účinné citovat pochvalné výroky zákazníků: "Za týden jsem zhubla o 10 kilo", nebo "Sovu v síti čtu nejraděj ve vlaku". V takových případech je ovšem třeba v dalším textu citát rozvést a uvést jeho autentický zdroj. Jinak bude působit falešně.

  • Poslední rada na závěr: nebojte se experimentovat. Zkoušejte na stejném místě různé nadpisy a sledujte výsledky. Dobrý nadpis, samozřejmě spolu s dobrým dalším textem, vám musí přinést více nových zákazníků a zlepšit hloubku čtenosti vašich stránek.

Autor článku vede pravidelný kurz psaní pro web a copywritingu.

Tato stránka je přístupná libovolným prohlížečem, nejlépe však vypadá v prohlížeči, který podporuje HTML 4.0 a CSS 2 (Internet Explorer od verze 5, Mozilla, Opera a další). Pokud čtete tuto zprávu, váš prohlížeč zřejmě dostatečně nepodporuje CSS. Stránku sice vidíte bez pokročilejšího formátování, avšak veškerý obsah je plně přístupný i pro vás.